Vanliga frågor och svar

---------------------------------

Vanliga frågor och svar

När är det lämpligt att bli patient på Migränkliniken?

Om du vill ha behandling som kan hjälpa dig både akut och vid behov även i förebyggande syfte så är detta vår specialitet. Du kan tex, ha Migrän, Spänningshuvudvärk, Hortons, Chiari eller annan diagnos. Det är du själv som bedömer om du har tillräckligt mycket besvär för att få vård hos oss.

Hur gör jag för att få komma till Migränkliniken?

Du fyller i en egen remiss här på vår hemsida, du behöver inte skriva någon uppsatts. Eller så ringer du till oss. När vi fått ansökan gör vi en bedömning och kallar dig sedan till en tid hos någon av våra Neurologer. Läs även nästa fråga om egen remiss!

Behöver man remiss för att få komma till er? Kan jag skriva en egen remiss?

Får du remiss från din läkare får du förtur. Du får även snabbare behandling av ditt ärende när du skickar in en egen remiss. Men observera att vi finns i Värnamo. Och att vi är privata och något dyrare. Skriv därför bara en egen remiss om du verkligen bara vill komma till just oss!

Vad kostar ett besök hos er?

Ett första läkarbesök kostar för närvarande 1600 kr. Återbesök hos läkare 1200 kr. Vill du ha hjälp med utlösande faktorer och gå på samtal hos huvudvärkssjuksköterska: 800 kr. Botox behandling: 1300 kr/behandling (4-5 ggr/år). Läkemedlet ”botox” skrivs på recept  och du hämtar efter din första behandling ut det via ditt högkostnadsskydd som gäller på apoteket. Vid 1a tillfället får du läkarbesöket, Botoxbehandling, inkl läkemedel och information till en kostnad av 3300 kr.

Jag har en privat försäkring, kan jag använda den?

Flera av våra patienter använder sin privata försäkring. Det finns olika villkor dock så hör med ditt försäkringsbolag.

Ni har även ett huvudvärksprogram man kan gå?

Ja, det har vi. Se www.huvudspecialisterna.se

Jag vill ha Botox för min migrän, kan jag få det?

Det är läkaren som bestämmer vem som kan få Botox. Vi försöker vara lyhörda för patientens önskemål men det är alltid din behandlande doktor som tar beslut över behandlingen. 

Vilken effekt ger Botox?

1. Färre Huvudvärksdagar.

2. Lindrigare Huvudvärk.

3. Du svarar bättre på akutmedicinen.

Efter 4 behandlingar har 82 % av de som svarar på Botox (vilket är 80 %) halverat sina huvudvärksdagar per månad.

 

Kan effekten av Botox plötsligt avta? Jag har nu precis fått min 3e behandling. Jag tycker jag hade bättre effekt förra behandlingsperioden?
Så bra du fått en god effekt av Botox behandlingarna.
80 % får effekt av Botox. Av dessa 80 % är det 82 % som efter 4 behandlingar har halverat sina huvudvärksdagar varje månad.
Det är 50 % som får effekt efter 1a behandlingen. Man bör inte utvärdera förrän efter tidigast 3-4 behandlingar. Behandlingen ska ges var 12 e vecka enligt de rekommendationer som finns.

Det är många som vill ha denna behandling men som inte får tillgång till den i landet. Det som har hänt nu är troligen att du kommit in i en svacka. Botoxen ger inte olika effekt, däremot går migränsjukdom upp och ner. Kanske av ingen anledning alls, kanske för att du är stressad eller andra triggers som för tillfället försämrar din sjukdom.

Mitt råd är att nu inte börja ändra, byta eller förändra något i den behandling som gett dig en god effekt. Det är ett misstag som många gör vilket ofta gör att man hamnar på ruta ett igen. När man behandlar svår huvudvärksproblematik krävs tålamod från dig som patient – vilket kan vara svårt när man länge lidit och vill ha snabba lösningar. Men vi vill du ska ha en behandling som hjälper dig i långa loppet.
Så håll ut – fram till Botox behandling nr 8 vet vi att effekten inte bara ger samma effekt utan faktiskt också ökar!
Vad ger Botox för biverkningar?

Som alla läkemedel finns biverkningar men de är ganska få när det gäller Botox. Det är ju ett biologiskt läkemedel, en bakterie som finns i våra jordar. Du får information både skriftligt och muntligt innan behandling.

Kan Migränkliniken bota min Migrän?

Migrän sitter i våra gener och går därför tyvärr inte att bota. Men det går att göra i princip alla betydligt friskare och med mindre symtom. För att lyckas med det behöver man både mediciner och icke farmakologiska insatser. Därför arbetar vi med alla delar. Läs mer på www.huvudspecialisterna.se 

Kan man få CGRP medicinen hos er?

Vi arbetar med alla de läkemedel som finns tillhands och är godkända när det gäller huvudvärk. Så ja, självklart. Det är din behandlande doktor som bedömer om du är lämplig för denna behandling.

Hur bra fungerar CGRP?

Ca 75% får effekt av CGRP. Allra bäst effekt får du vid kombinationen av Botox och CGRP.

Om jag inte vill ha medicin kan ni hjälpa mig ändå?

Självklart kan vi det! Vi har stresshantering, kroppskännedoms träning, fysisk & mental avslappning med mera! Det är dock viktigt att komma ihåg att vid svår huvudvärk behövs ofta medicinering för att dina besvär inte ska förvärras.

Varför bör jag gå till er med min huvudvärk?

Du ska gå till oss om du önskar få mer engagemang, intresse och tid. Vi är alla på kliniken kunniga och intresserade utav migrän och huvudvärk (de flesta av oss har också själva migrän) Och vi vet att detta kan komma att förbättra din situation. Du ska också komma till oss om du vill ha en långsiktig och hållbar behandling. 

Frågor? Vi hjälper dig gärna!