Migrän - vad är det?

Ordet migrän härstammar från grekiskans ἡμικρανία (hemikrania), "halva huvudet", från ἡμι- (hemi-), "halv", och κρανίον (kranion), "skalle", efter den smärta som upplevs i hälften av huvudet.

Migrän är en neurologisk hjärnsjukdom som drabbar ca 15 %.  För många är den kroniska varianten så handikappande och den av WHO klassas på plats nummer 2 bland världens mest funktionsnedsättande sjukdomar. Men idag finns mycket att göra när vi tittar på behandlingar! Både akut, och förebyggande. Många som ständigt haft huvudvärk tycker de efter rätt behandling har ett liv, ett liv som är drägligt, även om vissa av huvudvärkssjukdomarna i går att bota så man blir helt fri från dem. 

Det finns 2 sorters migrän, med och utan så kallad aura.

Ca 20 % drabbas av aura, ett fenomen som ibland uppträder som ett sick-sack mönster i synfältet som vanligen sitter i 30-60 minuter, innan själva huvudvärken inträder.

Även en svår huvudvärksproblematik, utan migrän, kan vara svår att på egen hand hantera. Också denna grupp har stor effekt av de behandlingar vi idag kan erbjuda.

BEHÖVER DU HJÄLP?


Få svar på de vanligaste frågorna!
Besök sidan!